Ένα Βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις
Το βιβλίο «Σύμβολα του Εαυτού- Εικόνες της Ζωής», αποτελείται από 210 σελίδες γεμάτες λέξεις- όπως συνηθίζεται με τα βιβλία- και 52 κάρτες με εικόνες, όπου κάθε μία είναι χίλιες ή και παραπάνω λέξεις- όπως λέει και το ρητό. Και όλες αυτές οι λέξεις αραδιάζονται στο οπτικό μας πεδίο, στη προσπάθεια μας να τις αποφύγουμε.
Μα πάνω από όλα είναι ένα παιχνίδι!
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αυτού, θα βρείτε την απολογία μας. Γιατί είναι χρήσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα; Γιατί κανείς να ασχοληθεί στα σοβαρά με ένα τόσο ανέμελο μέσο;
Αυτό το βιβλίο είναι στη πραγματικότητα ένα πανδοχείο εικόνων. Ένας φιλόξενος τόπος φιγούρων, που συναντάμε στα παιχνίδια, τα όνειρα, τις αφηρημάδες και τα συμπτώματα μας. Στα σημεία δηλαδή που είναι πιθανότερο να αναρωτηθούμε, για το μυστήριο πράγμα που συνηθίζουμε να λέμε εαυτό.
Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου είναι μια χειρονομία αρχαία όσο και παιδιάστικη. Σπουδαία και απλοϊκή, σοβαρή και ανέμελη. Συμβαίνει από τότε που υπάρχουν χέρια και συμβαίνει ξανά και ξανά όταν έκπληκτο ένα βρέφος δείχνει την ανακάλυψη του. Τα χέρια δείχνουν όλα αυτά που θεωρούμε χρήσιμα και χρήσιμα γίνονται τα πράγματα μόνο όταν συνδέονται. Ίσως να μην έχει και μεγάλη διαφορά ένα παιδί που δείχνει με έκπληξη, από έναν ενήλικο που με έκπληξη βρίσκει καινούριο νόημα σε αυτά που ήδη ξέρει.
Εφόσον είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει τηλεπάθεια αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε τον “ενδιάμεσο χώρο” ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και στα μέρη του ίδιου του εαυτού. Η ύπαρξη του παιχνιδιού και ο χορός των πιθανοτήτων που προκύπτει από αυτό είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κατανοητός ο ένας από τον άλλο και εμείς από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ο Carl Jung είχε πει: «Πολλές φορές τα χέρια θα λύσουν ένα μυστήριο, με το οποίο η νόηση πάλεψε μάταια»(C.W. Vol.16, Para. 181).
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στη χρήση των καρτών. Περιγράφονται με λεπτομερή παραδείγματα, παιχνίδια που εμείς έχουμε δοκιμάσει και είμαστε σε θέση να προτείνουμε στους αναγνώστες μας. Οι τρόποι παιχνιδιού προέκυψαν τόσο μέσα από θεραπευτικές συνεδρίες, αλλά και από παιχνίδια με εθελοντές που εμπιστεύτηκαν τα χέρια και τα μάτια τους! Μα κυρίως είχαν το θάρρος να συνομιλήσουν εντελώς σοβαρά, με εικόνες όπως ο Βασιλιάς, το Αρπακτικό, Η Μάνα, η Τύχη, ο Πόνος κτλ.
Ένα από τα παιχνίδια που προτείνουμε, είναι για παράδειγμα ο «Υπεύθυνος Κρατήσεων». Στηρίζεται στην ιδέα πως ο παίχτης, είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί τη πληθώρα επισκεπτών που εμφανίζονται στο ξενοδοχείο του. Οι αποφάσεις του, είναι πολύ σημαντικές, για τη γαλήνια λειτουργία του χώρου. Πόσο μάλλον όταν ο χώρος αυτός, θα μπορούσε υποθετικά να αποτελεί μια μεταφορά, για τον ίδιο το ψυχισμό του.
Θα θεωρούσαμε πολύ μεγάλη επιτυχία να βρείτε τα παιχνίδια μας ενδιαφέροντα. Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη όμως η χαρά μας, να χρησιμοποιήσετε το μέσο με το δικό σας τρόπο και να ανακαλύψετε παιχνίδια που σας ταιριάζουν.
Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποιες πλευρές των φιγούρων μας, ώστε να βοηθήσουμε και τον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με μια πιο συμβολική μεταχείριση των καρτών. Πάντοτε η προσωπική ερμηνεία μιας συμβολικής φιγούρας είναι προτιμότερη και πιο κοντινή στην αλήθεια. Ωστόσο το να «κλέψουμε» λίγο κρυφακούγοντας τί είναι αυτό που ένα σύμβολο αποκαλύπτει στο συνάνθρωπο μας, δε μπορεί παρά να εμπλουτίσει τις δικές μας ιδέες. Με μια τέτοια κλοπή, μάλλον δε θα είχε και πολλές διαφωνίες ο Ερμής(από τον οποίο έχουμε δανειστεί τη τέχνη της ερμη-νείας).