Τώρα τελευταία ξυπνάς μέσα στη νύχτα τρομαγμένη. Ξυπνάς και δεν ξέρεις γιατί. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι πως άλλοτε νιώθεις πως η αναπνοή σου με το ζόρι σώνεται κι άλλοτε νιώθεις πως κάποιος σε τίναξε απότομα για να σηκωθείς από το κρεβάτι. Παιχνίδια του μυαλού που σε αναστατώνουν και δεν σε αφήνουν να χαλαρώσεις. Μα γιατί; Δεν ξέρει ο εαυτό σου πόσο ανάγκη το έχεις; Δεν ξέρει πως αν συνεχίσει έτσι θα αρρωστήσεις; Εσύ όμως δεν φταις καθόλου; Τον κανακεύεις τον εαυτό σου για τις αρετές του, που κάποια στιγμή δειλά αναγνώρισες επιτέλους; Τον επιβραβεύεις γι’ αυτά που πέτυχε σήμερα όλη μέρα; Άφησες τίποτα στη τύχη έτσι ώστε να αφήσεις τον αυθορμητισμό να σε γιατρέψει λιγάκι; Του επέτρεψες να ασχοληθεί με κάτι που αγαπά; Αν όχι! Γιατί τον κατηγορείς αυτόν; Δεν φταίει!

Μα ούτε εσύ φταις! Δέσμιος του ίδιου του μυαλού σου είσαι. Μα προσπάθησες να απελευθερωθείς; Η ακολουθείς μονάχα το μοτίβο του; Καθημερινό, συνηθισμένο γνώριμο; Αυτό που τα ελέγχει όλα και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Αυτό που νομίζεις πως μόνο εσύ έχεις σκεφτεί τέλεια όλες τις παραμέτρους κι έτσι πιστεύεις πως μόνο εσύ διαμορφώνεις τη κάθε στιγμή γύρω σου. Πόσο λάθος κάνεις! Σταμάτα το! Μια ουτοπία, μια πλάνη, ένα ανελέητο βάσανο. Θυμήσου… Η έκβαση μιας μόνο στιγμής είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης ασύλληπτα πολλών παραμέτρων που δεν σου περνάνε καν από το μυαλό. Μία στιγμή τόσο σημαντική στο χρόνο. Μία στιγμή μόνο μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας τελείως διαφορετικής ζωής ή το τέλος της ζωής όπως την ήξερες. Μια στιγμή με τόσο νόημα κι ας φαίνεται ασήμαντη καθώς έρχεται η επόμενη κι η επόμενη. Αυτή η στιγμή έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει μια πορεία που αργότερα θα αποτελεί την πραγματικότητά σου, τη ζωή σου όλη. Σταμάτα λοιπόν να σκέφτεσαι, θεωρητικά σενάρια και τρόπους να λύσεις τις πιθανές δυσκολίες που ίσως ακολουθήσουν. Απλά ζήσε! Χαμογέλασε που είχες τη χαρά σήμερα να ξυπνήσεις και έχεις κάτι ζεστό να ρίξεις πάνω σου τώρα που ο καιρός δρόσισε. Χαμογέλασε που είσαι καλά και έχεις όλες τις επιλογές ανοιχτές μπροστά σου. Χαμογέλασε καθώς μαγειρεύεις, γι άλλους αποτελεί πολυτέλεια. Χαμογέλασε αν έχεις ακόμα τη δυνατότητα να αγκαλιάσεις τους γονείς και τους φίλους σου. Αγάπα τη ζωή σου για όλα αυτά τα δώρα που σου δίνει και αγάπα τον εαυτό σου μέσα από αυτά. Θυμήσου ποιος είσαι, ποιες είναι η προτεραιότητες σου, γιατί ζεις, ποιος είναι ο πόθος σου κι άφησε τον να σε κυριεύσει. Δεν ξέρεις η επόμενη στιγμή τι θα φέρει. Γι’ αυτό ζήσε γι αυτή τη μία και τη μοναδική.

Ζήσε έξω από τα συνηθισμένα. Ζήσε σαν άλλος πολεμιστής του φωτός. Κι εκείνος κάνει πάντα κάτι έξω από τα συνηθισμένα. « Μπορεί να χορέψει καταμεσής του δρόμου, να κοιτάξει κατάματα έναν άγνωστο και να μιλήσει για αγάπη στη πρώτη συνάντηση, να υπερασπιστεί μια ιδέα που φαίνεται γελοία.» Κι επειδή κι εσύ γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι στο εδώ και τώρα να ζεις για εσένα μην ξεχνάς να περνάς καλά, μην ξεχνάς το παιδί που κρύβεται μέσα σου και που θα είναι πάντα εκεί μαζί σου όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι αυτό έχει τις ανάγκες του. « Οι άλλοι εντυπωσιάζονται. Έχουν ξεχάσει πως ένα παιδί έχει ανάγκη να παίξει, να δείχνει σ’ ένα βαθμό ασέβεια, να κάνει ανάρμοστες και ανώριμες ερωτήσεις, να λέει ανοησίες τις οποίες ούτε το ίδιο πιστεύει. Και ρωτούν σκανδαλισμένοι: Αυτός ακολουθεί τον πνευματικό δρόμο; Αυτός δεν είναι καθόλου ώριμος! Σ’ αυτό το σχόλιο, ο πολεμιστής νιώθει περήφανος. Και διατηρεί την επαφή του με τον Θεό μέσω της αθωότητας και της ευθυμίας του, χωρίς να παρεκκλίνει από την αποστολή του».

Όταν όλα αυτά τα βιώσεις, τότε η χαρά θα φωλιάσει στη καρδία σου. Θα έχει σταθερή θέση και δύσκολα θα ξεριζώνεται. Και όπως είπε ο Λέων Τολστόι, «Να θυµάσαι λοιπόν: Υπάρχει µόνο µία στιγµή που είναι η πιο σπουδαία, το παρόν. Είναι η πιο σπουδαία στιγµή, γιατί είναι η µόνη πάνω στην οποία έχεις κάποια δύναµη. Ο πιο αναγκαίος άνθρωπος είναι αυτός µαζί µε τον οποίο βρίσκεσαι, γιατί κανένας άνθρωπος δεν ξέρει αν θα έχει ποτέ πάρε- δώσε µε κάποιον άλλο. Και το πιο σπουδαίο πράγµα είναι να του κάνεις καλό, γιατί µόνο γι’αυτό το σκοπό έχεις έλθει σ’αυτόν τον κόσµο!» Μην αφήνεις το χρόνο να περνάει! ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία σου.

Βιβλιογραφία

Coelho, P. (1998). To εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός. Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη.

Μαίρη Παναγοπούλου- Οργανωσιακός Ψυχολόγος

Ψυχολογία της Εργασίας (Μεταπτυχιακή εκπαίδευση -University of EastLondon)

Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκπαιδευόμενη στη Συνθετική Συμβουλευτική Ενηλίκων (Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων)

Μέλος του συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *