«Είσαι κότα». Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς αν κάποιος μας χαρακτήριζε έτσι θα νιώθαμε θιγμένοι. Τα πρώτα πράγματα που μας περνάνε από το μυαλό όταν σκεφτόμαστε το συμπαθές κατά τα άλλα πτηνό δεν είναι και τόσο κολακευτικά. Δειλία, έλλειψη πρωτοβουλίας, χαζομάρα, κουτσομπολιό, στασιμότητα, παθητικότητα, τεμπελιά είναι μερικές από τις ιδιότητες που αποδίδουμε στην κότα. Και σίγουρα αυτά είναι πολλές φορές ισχύουν. Δεν είναι λίγες οι εκφράσεις που αναφέρονται στην κότα. ‘Μυαλό κότας’, κάτσε στα αυγά σου’, συνέχεια σχολιάζετε, σαν κότες κάνετε’, κάθεσαι όλη μέρα και τα κλωσάς’, ‘κάνε πιο γρήγορα, σαν κότα πας, φοβάσαι μην σπάσεις τα αυγά;’.

Ποτέ όμως το νόμισμα δεν έχει μια όψη. Η κότα είναι ένα ζώο γεμάτο αντιφάσεις. Είναι ένα πουλί που δεν πετάει, ένα ζώο ανάμεσα στην γη και τον ουρανό. Πάντα τα πουλιά θεωρούνταν αγγελιοφόροι των θεών γιατί με το πέταγμά τους έφταναν τόσο κοντά στον κόσμο τους. Η κότα όμως δεν έχει αυτό το προνόμιο. Κρατώντας ίση απόσταση μεταξύ γης και αέρα, για πολλές φυλές ήταν ο αρχικός οδηγός των ψυχών, συνέδεε τους ανθρώπους με το θείο και την πνευματικότητα και την χρησιμοποιούσαν σε θυσίες. Σύμβολο επαφής με το έδαφος για όσους έχουν την τάση να πετάνε πολύ ψηλά και χρειάζονται σταθερότητα και γείωση αλλά και σύμβολο ελαφριάς ανύψωσης και ώθησης για όσους χρειάζονται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να απεγκλωβιστούν.

Η κότα που τόσο υποτιμητικά ‘κάθεται στα αυγά της’ είναι ένα πολύ ισχυρό μητρικό σύμβολο. Ένδειξη τρυφερότητας, ζεστασιάς, υπομονής και αφοσίωσης στον ρόλο της και στα μικρά της που με πίστη προφυλάσσει ακόμα και όταν βγουν από το αυγό, παρόλο που είναι ικανά αμέσως να βρουν τροφή, μέχρι να τους διδάξει ότι χρειάζεται για να επιβιώσουν. Προστατευτική όχι μόνο με τους δικούς της απογόνους αλλά και με άλλων κλωσών όπου υπάρχει ανάγκη, έτοιμη να βοηθήσει, σύμβολο κοινωνικότητας, συνοχής και ομαδικότητας.

Η παραγωγικότητα και η γονιμότητα της κότας και η σεξουαλική ενέργεια και επιθετικότητα του κόκορα αποτελούν το σύμβολο της σεξουαλικής ένωσης με παράγωγο το πολύτιμο αυγό που περικλείει την ουσία της ζωής στο κέλυφός του. Ένα σύμβολο αναγέννησης, μεταμόρφωσης, δημιουργικότητας, νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων. Και η κότα είναι εκείνη που παρέχει στο αυγό το κατάλληλο περιβάλλον που χρειάζεται, την προστασία, την ζεστασιά, την προσοχή να μην σπάσει το εύθραυστο κέλυφος μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την μετάβαση στο νέο.

Η ταπεινή, τέλος, κότα είναι το μοναδικό πλάσμα του ζωικού βασιλείου που μας θέτει ένα ερώτημα που δεν έχει μπορέσει κανένας να απαντήσει. Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Ένα ερώτημα που αφορά την ύπαρξή μας και προκαλεί την εξυπνάδα και το θάρρος μας.

Κωνσταντίνα Καρακαξά – Ψυχολόγος*

*Έχω γεννηθεί στην Αθήνα και έχω μεγαλώσει στη Κορινθία. Σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία. Εργάστηκα εθελοντικά στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά. Από το 2007 ζω στη Ζάκυνθο και εργάζομαι στη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, προσφέροντας συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε μια ποικιλία κλινικών ζητημάτων σε ενήλικους, παιδιά και οικογένειες. Είμαι πιστοποιημένη σύμβουλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την ISON Psychometrica. Έχω ολοκληρώσει τον Βασικό Κύκλο Εκπαίδευσης στο Συμβολόδραμα και έχω λάβει το τίτλο της Ψυχοθεραπεύτριας Υπό Εποπτεία. Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθώ πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσικοθεραπείας στη μέθοδο GIM(Guided Imagery and Music- The Bonny Method). Από τον Οκτώβριο του 2015 είμαι εξωτερικός συνεργάτης στον Παιδικό Σταθμό “Παραμυθούπολη”. Είμαι σε διαρκή διαδικασία προσωπικής ανάλυσης στη γιουνγκιανή μέθοδο και είμαι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Αναλυτικής Ψυχολογίας.
email: k.karakaxa@gmail.com,website: creativetherapy.gr